Ai nevoie de un site pentru afacerea ta dar ai un buget mic? Construiește-ți singură un site WordPress care îți transformă vizitatorii în clienți. Vreau si eu site! ➞

10 greseli pe care le faci in designul magazinului online

Cuprins articol

Principalul obiectiv al magazinului tau online este sa genereze vanzari, corect? 

Ei bine, pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa te concentrezi pe crearea unui design prietenos pentru utilizatori.

Gandeste-te la site-ul tau ca la casa ta online, prima impresie pe care o lasi, increderea pe care o transmiti, casa de marcat si serviciul tau pentru clienti – totul intr-unul singur. De fapt, este cel mai valoros angajat al tau, care lucreaza non-stop, prezentand brandul si produsele tale audientei tale ideale, chiar si atunci cand tu esti in pat dormind. 

Deci, este clar ca site-ul tau este extrem de important si necesita o planificare atenta, munca constanta, intretinere si ajustare fina. De aceea, este crucial sa eviti aceste greseli comune de design pentru magazinul tau online, care pot avea un impact negativ semnificativ asupra rezultatelor tale financiare. 

Prin abordarea corecta a designului, poti transforma magazinul tau intr-un instrument puternic de generare a vanzarilor si de crestere a afacerii tale online.

Greseala #1: Neglijarea designului responsiv

Designul responsiv inseamna sa te asiguri ca site-ul tau arata si functioneaza optim pe diferite dispozitive, cum ar fi laptopurile, tabletele si telefoanele mobile. Este esential sa ai un design responsiv pentru magazinul tau online, deoarece in prezent majoritatea utilizatorilor acceseaza internetul de pe dispozitive mobile.

Neglijarea designului responsiv poate avea un impact negativ asupra experientei utilizatorilor. Daca site-ul tau nu este optimizat pentru dispozitivele mobile, utilizatorii vor intampina dificultati in navigarea si interactiunea cu acesta. Paginile pot fi afisate incorect, elementele pot fi greu de citit sau de accesat, iar utilizatorii pot fi descurajati sa ramana pe site si sa finalizeze procesul de cumparare.

Pentru a evita aceasta greseala, iata cateva sfaturi importante:

 • Asigura-te ca site-ul tau foloseste un design responsiv sau utilizeaza o tema sau un constructor de site-uri care ofera aceasta functionalitate.
 • Testeaza site-ul pe diferite dispozitive si asigura-te ca toate elementele se afiseaza corect si sunt usor de utilizat.
 • Optimizeaza viteza de incarcare a paginilor pentru dispozitivele mobile, pentru a asigura o experienta rapida si placuta utilizatorilor.
 • Acorda atentie designului si experientei utilizatorului pe ecranele mici, asigurandu-te ca textul este lizibil, butoanele sunt usor de apasat si navigarea este intuitiva.
 • Monitorizeaza constant comportamentul utilizatorilor si feedbackul lor pentru a identifica eventualele probleme si a le remedia rapid.

Asigura-te ca eviti aceasta greseala comuna si acorda atentie designului responsiv pentru a oferi utilizatorilor o experienta placuta si eficienta in magazinul tau online. Repara acest obstacol si vei avea sanse mai mari sa convertesti vizitatorii in clienti loiali.

Greseala #2: Excesul de informatii si dezordine vizuala

Un design incarcat si confuz poate avea consecinte negative asupra magazinului tau. Atunci cand vizitatorii ajung in magazinul tau online si se confrunta cu o multime de informatii aglomerate si un design dezorganizat, vor fi coplesiti si poate chiar vor parasi site-ul fara a finaliza cumparaturile (daca reusesc sa ajunga pana acolo). Dezordinea vizuala poate duce la o experienta dezamagitoare pentru utilizatori si poate afecta credibilitatea si profesionalismul afacerii tale.

Pentru a simplifica si a ordona informatiile intr-un mod usor de inteles si urmarit, iata cateva sfaturi:

 • Identifica informatiile esentiale pe care trebuie sa le afisezi pe site-ul tau si prioritizeaza-le. Elimina orice informatii redundante sau neesentiale.
 • Foloseste o structura clara si intuitiva pentru navigatie, astfel incat utilizatorii sa poata gasi rapid si usor ceea ce cauta.
 • Creeaza sectiuni bine definite pe paginile tale si utilizeaza spatiu alb pentru a separa elementele si a le face mai usor de citit si de inteles.
 • Foloseste imagini si grafice relevante si de calitate pentru a sustine si ilustra informatiile, dar asigura-te ca acestea nu incarca pagina sau distrag atentia de la mesajul principal.
 • Opteaza pentru o paleta de culori coerenta si placuta ochiului, evitand supraincarcarea cu culori prea vibrante sau combinatii incompatibile.
 • Foloseste fonturi usor de citit si dimensionate adecvat pentru diferitele elemente de text.
 • Simplifica procesul de cumparare si completare a formularelor in pagina de checkout, eliminand cat mai multi pasi inutili si cereri de informatii suplimentare.

Asigura-te ca magazinul tau online evita capcana excesului de informatii si dezordine vizuala. Prin simplificarea si organizarea informatiilor, vei oferi utilizatorilor o experienta mai placuta si eficienta, crescand astfel sansele de a-i transforma in clienti.

Greseala #3: Utilizarea unei palete de culori nepotrivite

Alegerea corecta a culorilor in designul magazinului online este cruciala pentru a crea o experienta vizuala placuta si coerenta pentru utilizatori. Culorile pot influenta emotiile si perceptia vizuala a vizitatorilor, iar o paleta de culori nepotrivite poate avea un impact negativ asupra afacerii tale.

Iata cum poti alege o paleta de culori coerenta si atragatoare:

 • Intelege psihologia culorilor: Fiecare culoare transmite o anumita emotie si asociere. Asigura-te ca alegi culorile care se potrivesc cu identitatea brandului tau si cu mesajul pe care vrei sa-l transmiti.
 • Opteaza pentru contrast: Foloseste culori care se completeaza reciproc si creeaza un contrast vizual placut. Aceasta va ajuta la evidentierea anumitor elemente si la crearea unei ierarhii vizuale pe site-ul tau.
 • Limiteaza numarul de culori: Nu folosi prea multe culori in designul magazinului online. Alege o paleta de culori restransa si foloseste nuante diferite ale acestor culori pentru a crea variatie si coerenta.
 • Testeaza culorile: Asigura-te ca culorile alese se potrivesc cu fundalul si textul, astfel incat sa fie usor de citit si de inteles. Verifica cum se combina culorile pe diferite dispozitive si asigura-te ca ofera o experienta placuta pe toate platformele.
 • Ia in considerare publicul tinta: Cunoasterea audientei tale te poate ajuta sa alegi culorile care sa atraga si sa se conecteze cu aceasta in mod eficient.

Prin alegerea unei palete de culori potrivite si coerente, vei reusi sa creezi o experienta vizuala placuta pentru vizitatorii site-ului tau si sa te diferentiezi intr-un mod pozitiv fata de concurenta.

Greseala #4: Navigatie neclara si complexa

O navigatie neclara si complexa poate avea un impact negativ asupra experientei utilizatorilor si poate duce la pierderea potentialilor clienti. Atunci cand vizitatorii site-ului tau nu pot gasi rapid si usor informatiile de care au nevoie sau se simt coplesiti de numarul mare de meniuri si submeniuri, exista sanse mari sa paraseasca site-ul si sa caute alta optiune.

Iata cateva sfaturi pentru a crea o navigatie simpla si intuitiva:

 • Organizeaza meniurile in mod logic: Gruparea paginilor si categoriilor intr-un mod logic si coerent poate ajuta utilizatorii sa gaseasca rapid informatiile dorite. Foloseste termeni clari si concisi pentru etichetarea meniurilor.
 • Mentine structura simpla: Evita supraincarcarea meniurilor cu prea multe optiuni. Pastreaza o structura simpla, cu cateva niveluri de navigatie, pentru a facilita gasirea informatiilor.
 • Adauga o bara de cautare: O functie de cautare eficienta poate fi de mare ajutor utilizatorilor care doresc sa gaseasca rapid anumite produse sau informatii pe site-ul tau.
 • Foloseste butoane de navigare vizibile: Asigura-te ca butoanele de navigare sunt bine evidentiate si accesibile pe toate paginile site-ului. Utilizatorii trebuie sa poata accesa usor paginile principale si sa se intoarca la pagina principala in orice moment.
 • Testeaza si optimizeaza: Testeaza navigatia site-ului tau in mod regulat si analizeaza feedback-ul utilizatorilor. Fa ajustari si optimizari in functie de observatiile si sugestiile primite pentru a imbunatati continuu experienta utilizatorilor.

Prin simplificarea si clarificarea navigatiei magazinului tau, vei crea o experienta placuta si intuitiva pentru utilizatori, facilitandu-le gasirea informatiilor si navigarea pe site-ul tau. Astfel, vei creste sansele de a atrage si de a pastra clienti pe termen lung.

Greseala #5: Imagini de calitate slaba sau nepotrivite

Imaginile joaca un rol important in prezentarea produselor tale si in atragerea atentiei potentialilor clienti. Imaginile de calitate slaba sau nepotrivite pot da o impresie negativa si pot submina increderea utilizatorilor in afacerea ta. Este esential sa acorzi atentie deosebita selectiei si utilizarii imaginilor in designul magazinului online.

Iata cateva sfaturi pentru a alege si utiliza imagini de impact in designul magazinului:

 • Opteaza pentru imagini de calitate inalta: Asigura-te ca fotografiile produselor tale sunt clare, bine iluminate si relevante. Evita utilizarea imaginilor pixelate sau de rezolutie scazuta.
 • Alege imagini relevante si atractive: Selecteaza imagini care sa evidentieze caracteristicile si avantajele produselor tale. Acestea trebuie sa fie atractive si sa transmita mesajul potrivit publicului tinta.
 • Personalizeaza imaginile: Poti adauga elemente grafice sau text pe imagini pentru a le face mai captivante si pentru a evidentia aspecte importante ale produselor.
 • Respecta drepturile de autor: Asigura-te ca ai drepturile de utilizare a imaginilor folosite si ca respecti drepturile de autor ale proprietarilor acestora. Poti utiliza site-uri de stocare imagini gratuite sau poti angaja un fotograf profesionist pentru a realiza imagini personalizate.
 • Optimizarea dimensiunii si a timpului de incarcare: Redimensioneaza si optimizeaza imaginile pentru a reduce timpul de incarcare al paginilor. Utilizatorii prefera site-urile care se incarca rapid si fara intarzieri.

Prin alegerea si utilizarea imaginilor de calitate si relevante in designul magazinului tau online, vei creste atractivitatea si profesionalismul magazinului tau, ceea ce va conduce la cresterea interesului si increderii clientilor. Nu subestima puterea unei imagini bine alese in a-ti promova afacerea si a atrage mai multe vanzari.

Greseala #6: Lipsa unei pagini de produs eficiente

O pagina de produs bine construita si optimizata este esentiala pentru a creste conversiile si a transforma vizitatorii in clienti. Iata cateva elemente esentiale pe care ar trebui sa le ai in vedere in crearea paginilor de produs pentru magazinul tau:

 • Imagini de calitate: Include mai multe imagini relevante ale produsului din diverse unghiuri si cu detalii clare. Utilizeaza fotografii de inalta rezolutie care sa ofere o perspectiva reala asupra produsului.
 • Descriere concisa si captivanta: Scrie o descriere detaliata a produsului, evidentiind beneficiile si caracteristicile sale. Foloseste un limbaj clar si usor de inteles, evitand termeni tehnici excesivi.
 • Pret si informatii despre disponibilitate: Asigura-te ca pretul produsului este vizibil si ca oferi informatii despre disponibilitatea acestuia. Daca produsul este momentan indisponibil, poti oferi optiunea de a primi o notificare atunci cand devine disponibil din nou.
 • Opinii si recenzii ale clientilor: Includerea recenziilor si a evaluarilor clientilor poate spori increderea in produs si in magazinul tau. Asigura-te ca exista un sistem de evaluare si review-uri pe pagina de produs.

Pentru a optimiza paginile de produs si a creste conversiile, ia in considerare urmatoarele aspecte:

 • Call-to-action clar: Include un buton de actiune evident si atractiv, care sa indemne vizitatorii sa cumpere produsul sau sa intreprinda actiuni relevante, precum adaugarea in cos sau contactarea ta.
 • Proces de cumparare simplu si usor: Asigura-te ca procesul de cumparare este simplu, cu un flux clar si intuitiv. Elimina orice obstacole sau etape inutile care ar putea ingreuna procesul de cumparare.
 • Elemente de incredere: Include sigle de securitate, informatii despre politica de returnare sau garantie si alte elemente care sa creeze incredere in mintea utilizatorilor.
 • Pagini optimizate pentru dispozitive mobile: Asigura-te ca paginile de produs sunt responsive si se afiseaza corect pe diferite dispozitive, cum ar fi telefoane mobile si tablete.

Prin crearea unei pagini de produs eficiente si optimizate, vei oferi utilizatorilor o experienta placuta si intuitiva, ceea ce va creste conversiile si va contribui la succesul magazinului tau online. 

Greseala #7: Absenta unei strategii de branding puternice

Un brand puternic este esential pentru succesul unui magazin online. Aici sunt cateva aspecte importante pe care trebuie sa le ai in vedere in construirea unei strategii de branding puternice:

 • Identitate vizuala coerenta: Asigura-te ca designul magazinului tau online reflecta identitatea brandului tau. Foloseste culorile, fonturile si elementele vizuale care sa ofere o experienta de brand consistenta si memorabila.
 • Mesaj clar si diferentiat: Definirea unui mesaj unic si clar pentru brandul tau este cruciala. Comunica in mod autentic si coerent valorile si beneficiile pe care le oferi clientilor tai. Fii originala si evidentiaza ceea ce te diferentiaza de concurenta.
 • Tonul si vocea brandului: Alege un ton de comunicare potrivit pentru publicul tau si pastreaza-l consistent in toate interactiunile cu clientii. Fii autentica si adreseaza-te clientilor intr-un limbaj pe intelesul lor.
 • Logo si elemente de branding: Dezvolta un logo si alte elemente vizuale de branding care sa te reprezinte si sa te diferentieze de ceilalti. Asigura-te ca aceste elemente sunt prezente in designul magazinului tau online, precum si pe alte canale de comunicare.

Pentru a-ti dezvolta identitatea de brand in designul magazinului tau online, ia in considerare urmatoarele sfaturi:

 • Fii consecventa: Asigura-te ca toate elementele de branding sunt aplicate in mod consecvent pe intregul site. Foloseste aceleasi culori, fonturi si elemente vizuale pe toate paginile, creand o experienta unitara si recunoscuta.
 • Personalizeaza experienta utilizatorilor: Gandeste-te la modalitati prin care poti personaliza experienta utilizatorilor in functie de brandul tau. Poti adauga elemente personalizate in design, cum ar fi ilustratii, imagini sau mesaje specifice.
 • Creeaza un storytelling captivant: Foloseste povestiri si continut relevant pentru a-ti conecta clientii la brandul tau. Spune povestea din spatele produselor si a afacerii tale pentru a crea o legatura emotionala puternica.
 • Coerenta pe toate canalele: Asigura-te ca identitatea de brand este prezenta pe toate canalele de comunicare, inclusiv pe site, pe retelele sociale si in materialele de marketing. Coerenta va consolida recunoasterea si increderea in brandul tau.

Construirea unei strategii de branding puternice in designul magazinului tau online este esentiala pentru a te diferentia de concurenta si a crea o conexiune autentica cu clientii tai. 

Greseala #8: Lipsa de coerenta in designul global

Atunci cand vizitatorii intra pe site-ul tau, vor sa simta ca se afla intr-un loc placut si familiar, nu intr-o lume haotica si confuza.

Cand designul tau este incoerent, clientii pot avea dificultati in a-si orienta si gasi informatiile de care au nevoie. Imagineaza-ti ca intri intr-un magazin fizic unde fiecare raft este colorat intr-un mod diferit, produsele sunt aruncate in dezordine, iar etichetele nu sunt clare. Cata incredere ai avea in acest magazin?

O lipsa de coerenta in designul global al magazinului tau online poate avea un impact negativ asupra perceptiei utilizatorilor. Iata cateva aspecte importante de luat in considerare pentru a a avea un design coerent si unitar:

 • Stil si tema: Alege un stil si o tema care se potrivesc cu identitatea si brandul tau. Foloseste aceleasi elemente de design, cum ar fi fonturile, culorile si stilul grafic, in toate paginile si sectiunile magazinului tau.
 • Consistenta in structura: Mentine o structura si o organizare consistenta a continutului in intregul magazin. Asigura-te ca elementele cum ar fi meniurile de navigare, butoanele, paginile de produs si de plata au un aspect similar si sunt plasate in acelasi mod pe tot site-ul.
 • Coerenta in utilizarea imaginilor: Foloseste imagini care se potrivesc cu stilul si tematica magazinului tau. Fii consecventa in privinta dimensiunilor, rezolutiei si compozitiei acestora pentru a crea un aspect armonios si profesionist.

Ajuta-te de aceste sfaturi pentru a-ti usura munca in a pastra un design coerent si unitar la nivel global in cadrul magazinului tau online:

 • Creeaza un stil de design: Dezvolta un set de reguli si ghiduri de design care sa fie urmate in toate paginile magazinului. Acestea pot include detalii despre fonturi, culori, dimensiuni de imagini si stil grafic.
 • Foloseste sabloane si elemente reutilizabile: Utilizeaza sabloane si elemente reutilizabile pentru a asigura consistenta in design. Acest lucru te va ajuta sa economisesti timp si sa mentii un aspect uniform in intregul magazin.
 • Evalueaza si ajusteaza in mod regulat: Revizuieste designul magazinului tau periodic si asigura-te ca acesta este in concordanta cu viziunea ta. Fa ajustari si imbunatatiri acolo unde este necesar pentru a mentine un aspect proaspat si coerent.

Lipsa de coerenta in design poate crea confuzie si poate afecta increderea clientilor tai. Asa ca, ia-ti timp sa stabilesti un design coerent si unitar in intregul magazin, cu culori, fonturi si elemente vizuale consistente. Astfel, vei oferi clientilor o experienta fluida si placuta, care ii va incuraja sa ramana pe site-ul tau si sa se bucure de produsele si serviciile pe care le oferi.

Greseala #9: Ignorarea elementelor de social proof

Elementele de social proof, cum ar fi feedback-ul si recenziile clientilor, joaca un rol important in construirea increderii si cresterea vanzarilor in magazinul tau online. Iata cateva modalitati prin care poti valorifica aceste elemente in designul magazinului:

 • Integrarea recenziilor clientilor: Afiseaza recenziile pozitive ale clientilor in paginile de produs sau intr-o sectiune speciala dedicata. Foloseste imagini si nume reale pentru a transmite autenticitate si credibilitate.
 • Utilizarea sigle de incredere: Integreaza sigle de incredere, cum ar fi certificate de securitate sau parteneriate cu branduri cunoscute, in designul magazinului tau. Aceste sigle transmit un mesaj de incredere si profesionalism.
 • Showcase-ul clientilor multumiti: Creeaza o sectiune in magazin unde poti afisa fotografii sau povesti ale clientilor multumiti. Astfel, viitorii clienti pot vedea cum produsele tale au adus beneficii altora si se pot identifica mai usor cu acestia.

Pentru a integra elementele de social proof in mod eficient, tine cont de urmatoarele sfaturi:

 • Selecteaza feedback-ul relevant si autentic: Alege recenziile si feedback-ul care aduc in evidenta punctele forte ale produselor tale si care sunt reale si verificabile. Evita recenziile fabricate sau neadevarate, deoarece pot distruge increderea clientilor.
 • Plaseaza elementele de social proof strategic: Integrarea acestor elemente in locuri vizibile si in momentele cheie ale procesului de cumparare poate influenta decizia clientilor. Plaseaza recenziile si siglele de incredere in apropierea butoanelor de adaugare in cos sau in paginile de finalizare a comenzii.
 • Incurajeaza feedback-ul clientilor: Solicita clientilor sa isi impartaseasca experienta si sa lase recenzii dupa achizitie. Poti oferi stimulente, cum ar fi reduceri sau cadouri, pentru a incuraja clientii sa lase feedback si recenzii.

Prin valorificarea elementelor de social proof in crearea magazinului tau online, vei putea construi incredere si credibilitate in ochii clientilor, ceea ce poate duce la cresterea vanzarilor si fidelizarea clientilor existenti.

Greseala #10: Lipsa de optimizare a timpului de incarcare a paginilor

Gandeste-te la asta: cand un utilizator acceseaza magazinul tau online, vrea sa gaseasca produsele dorite rapid si sa finalizeze comanda imediat. Daca paginile tale se incarca incet, utilizatorii pot deveni frustrati si pot renunta sa finalizeze achizitia. Astfel, vei pierde potentiali clienti si vei vedea o scadere in vanzari.

Timpul de incarcare al paginilor tale poate afecta semnificativ experienta utilizatorilor si, implicit, rata de conversie a magazinului tau online. Iata cateva aspecte importante de luat in considerare pentru a optimiza timpul de incarcare a paginilor:

 • Reducerea dimensiunii imaginilor: Imaginile de dimensiuni mari pot incetini incarcarea paginilor. Asigura-te ca optimizezi imaginile prin compresie si reducerea dimensiunii lor fara a compromite calitatea vizuala.
 • Minificarea codului CSS si JavaScript: Elimina spatiile goale, comentariile si orice cod redundat din fisierele CSS si JavaScript pentru a reduce dimensiunea lor. Acest lucru va permite paginilor sa se incarce mai rapid.
 • Utilizarea caching-ului: Implementeaza tehnici de caching pentru a stoca temporar continutul paginilor si resurselor asociate, astfel incat sa fie furnizate rapid utilizatorilor la accesari ulterioare.
 • Prioritizeaza continutul vizibil: Asigura-te ca continutul principal al paginii se incarca inaintea altor elemente, astfel incat utilizatorii sa poata vedea si interactiona cu informatiile importante cat mai curand posibil.
 • Monitorizeaza performanta paginilor: Utilizeaza instrumente de monitorizare si testare a performantei pentru a identifica si remedia problemele care pot afecta viteza de incarcare a paginilor.

Optimizarea timpului de incarcare este esentiala pentru a asigura o experienta fluida si placuta pentru utilizatori. Prin reducerea dimensiunii fisierelor, optimizarea codului si utilizarea alte tehnici de optimizare, poti imbunatati semnificativ viteza de incarcare a paginilor tale. Astfel, clientii vor avea acces rapid la produsele tale, vor petrece mai mult timp pe site-ul tau si vor finaliza mai des comenzile.

Concluzie si sfaturi finale

Acum ca ai invatat despre cele 10 greseli comune in design si cum sa le eviti, e timpul sa-ti pui talentul si creativitatea in actiune. Nu uita ca designul magazinului tau online este ca un costum elegant pentru afacerea ta – trebuie sa fie potrivit, atragator si sa te reprezinte intr-un mod unic.

Asadar, ia-ti o gura mare de inspiratie si pune mana pe tastatura. Experimenteaza cu culori, fonturi si layout-uri care sa puna in valoare produsele tale. Fa-ti magazinul online sa fie o experienta memorabila pentru vizitatori, unde se simt ca acasa, confortabil si increzatori sa cumpere produsele tale.

Si nu uita ca sunt aici pentru tine! Daca ai nevoie de ajutor sau sfaturi in crearea si gestionarea magazinului online, nu ezita sa ma contactezi. Sunt aici sa-ti ofer sprijin si indrumare, pentru ca tu sa ai succes in afacerea ta online. Hai sa facem echipa si sa construim impreuna un magazin online care face cinste afacerii tale si este profitabil!

Iti place articolul? Da-l mai departe!